Per on comencem?

Ser voluntari o voluntària del Projecte Rius significa apadrinar un tram de riu o riera per fer-ne seguiment ecològic i vetllar per la seva conservació. Si voleu participar, llegiu atentament els següents apartats:

El voluntariat és grupal, com a mínim calen 3 persones per constituir el grup. Hi poden participar famílies, grups d’amics, escoles i instituts, empreses, veïnats, entitats de tot mena, etc.

Els menors d’edat han de participar-hi acompanyats d’un/a responsable legal.

La inspecció del riu segueix una metodologia científica composta de diferents mesures i indicadors que avaluen aspectes hidromorfològics, fisicoquímics i biològics.

La metodologia s’ha adaptat per tal que qualsevol persona no experta la pugui executar. Només és necessària una formació prèvia a càrrec de projecte.

Cada grup escull el tram de riu o riera que vol apadrinar, és a dir, on realitzarà periòdicament la inspecció.

Es recomana triar un espai proper a la població de residència, evitant així fer desplaçaments llargs o costosos a propòsit de la inspecció.

Periòdicament organitzem jornades de formació per a que els nous aspirants a voluntaris coneguin la metodologia d’inspecció i puguin replicar-la de manera autònoma en el tram de riu que desitgin apadrinar.

Aquestes activitats són a l’aire lliure i tenen un caire demostratiu i participatiu. Se solen celebrar en dissabte al matí i tenen una durada aproximada de 3 hores. Són gratuïtes i obertes a tothom. Cal inscripció prèvia.

És indispensable realitzar la formació a l’inici de la col·laboració, però també es recomana assistir de tant en tant a formacions addicionals per resoldre dubtes o ampliar coneixements.

Aquí podeu consultar el calendari d’activitats de formació previstes. Aquells grups que desitgin una formació en exclusiva poden consultar les condicions.

Comptareu amb el suport de l’equip tècnic en tot moment, que us guiarà al llarg del procés. Us hi podreu adreçar en tot moment per resoldre dubtes o incidències.

A l’inici de la col·laboració rebreu la carpeta de materials, que haureu de completar amb altres estris de fàcil adquisició.

A l’apartat Recursos hi trobareu materials de suport.

El voluntariat es composa de dues inspeccions a l’any que s’emmarquen en dues campanyes:

  • La campanya de primavera comprèn del 15 d’abril a 30 de maig
  • La campanya de tardor comprèn el 15 de setembre al 30 d’octubre.

Després de cada període es disposa de 15 dies addicionals per reportar els resultats obtinguts.

Participeu al Projecte Rius!

El Projecte Rius està obert a la participació de tota la població i compta amb grups de tota mena: centres escolars, entitats, empreses, administracions, famílies, grups d'amics...

Si hi estàs interessat, segueix atentament els tres passos següents:


1

Llegiu el Dossier de Voluntariat

Us agradaria ser voluntaris/es de Projecte Rius i analitzar un tram de riu? El primer pas és llegir atentament el Dossier de Voluntariat. Hi trobareu tota la informació sobre el projecte, els compromisos què suposa i els passos a seguir per sumar-vos-hi.

Dossier del voluntariat

2

Participeu en una sortida formativa

Us convidem a participar en una de les sortides formatives que celebrem a llarg de l’any a diferents espais fluvials de Catalunya. D’una manera divertida i participativa us mostrarem la metodologia d’inspecció de rius. Aquest és el pas previ a formalitzar el vostre grup de voluntariat.

Consulteu el calendari d’activitats de formació

3

Signeu el document de compromís

Per últim, és necessari signar el document de compromís on es recullen els drets i deures del grup i de l’Associació. També haureu d’escollir el tram de riu on periòdicament realitzareu les inspeccions. Seguidament rebreu els materials per iniciar les tasques.

Document de compromís del voluntari

Thumbnail