Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

La inspecció

El Projecte Rius es fonamenta en el treball que realitzen diferents grups de voluntaris i voluntàries a tota Catalunya. Els grups de voluntaris es compromet a realitzar dues inspeccions anuals a un tram de riu de 500 metres que ells mateixos han escollit i que, normalment, és proper al seu domicili habitual o segona residència.

Les inspeccions de riu s’emmarquen dins dues campanyes d’inspecció: la campanya de primavera (del 15 d'abril al 30 de maig)i la de la tardor (del 15 de setembre al 30 d'octubre). Un cop el grup de voluntaris ha realitzat la seva inspecció ha d'enviar les dades al Projecte Rius, mitjançant l'espai web de l'Entitat. Gràcies a totes aquestes dades s'elabora l'Informe RiusCat .

Associació Hàbitats proporciona als grups la metodologia d'inspecció, el materials necessaris i una formació incial. A més els grups disposen del Manual d'inspecció de rius. Cada grup utilitza una carpeta d’inspecció que conté tot el material necessari per a prendre mesures al riu (làmines identificatives de flora i fauna, termòmetre, lupa, reactius químics...). Durant la inspecció es prenen mesures de factors hidromorfològics, fisicoquímics i biològics:

  • A partir de l’anàlisi de l’hàbitat, del bosc de ribera, del cabal i de las alteracions presents al medi es determina la qualitat hidromorfològica del riu o riera.
  • A partir de la mesura de diferents paràmetres fisicoquímics, com al temperatura, el pH, la concentració de nitrats o l’oxigen dissolt en l’aigua es determina la qualitat fisicoquímica de l’aigua.
  • A partir de la presència de certes famílies de macroinvertebrats aquàtics es determina la qualitat biològica del riu o riera.

Per conformar un grup es recomana un mínim de 3 persones i no calen coneixements previs, rebreu tota la formació de mans de l'entitat. El Projecte Rius està obert a la participació de tota la població i compta amb grups de tota mena: centre escolars, entitats, empreses, administracions, famílies, grups d'amics... 

Si voleu conformar un grup de voluntaris i formar part del Projecte Rius podeu trucar-nos al 934213216, escriure'ns un correu a voluntariat@associaciohabitats.cat o bé omplir aquest formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres ben aviat!


Documentació relacionada

© 2021 Associació Hàbitats
Contacte | Privadesa